- RESUM
Aquest projecte ha sigut creat l’any 2020 per un grup de joves alpinistes catalans que comparteixen la il·lusió i motivació d’explorar i escalar muntanyes arreu del món, en aquest cas coronant dues de les muntanyes més altes del nostre planteta sense oxigen suplementari.
El repte es durà a terme durant l’estiu del 2021 a la serralada del Karakorum (nord del Caixmir, entre l’Índia i el Palkistan) on esclarem el Gasherbrum II de 8.035 metres i el Gasherbrum I de 8.068 metres.
Gasherbrum II (8.035 m)
Gasherbrum II, també anomenat K4, ocupa el tretzè lloc entre les muntanyes més altes del món.
Els grup dels Gasherbrum es troba a la capçalera de la glacera de Baltoro, força propers al K2, i per aquest motiu compartirem les primeres exploracions.
El nom Gasherbrum procedeix del Balti rgasha brum que significa muntanya bonica.
La primera ascensió va ser realitzada en 1956 per una expedició de la Societat Austríaca de l’Himàlaia formada per Sepp Larch, Fritz Moravec i Hans Wilempart per l’aresta Sud-oest.
Gasherbrum I (8.068 m)
El Gasherbrum I, també anomenat K5 o Hidden Peak, és l’onzè cim més alt de la terra.
La primera ascensió va ser realitzada per una expedició americana el 5 de juliol de 1958 dirigida per Nich Clinch en la qual, Pete Schoening i Andy Kauffman van arribar al cim
- LA NOSTRA HISTÒRIA
Diuen que no podem triar on néixer, però sí on i sobretot com volem viure.
Els integrants d’aquest projecte vam néixer a llocs molt diferents I distants el uns dels altres, però al llarg de la nostra vida ens va néixer a tots una mateixa passió, la muntanya. Aquesta passió ha fet que tots nosaltres deixem enrere les nostres arrels i els nostres respectius pobles o ciutats i en l’actualitat haguem triat algun entorn natural de muntanya per viure-hi i créixer, no només com a esportistes, sinó com a persones.
- Lluis Cortadellas Villagrá.
Nascut el desembre del 1994 a Cànoves, Barcelona.
Graduat en Fisioteràpia.
Resident als pirineus, la Cerdanya, on exerceix la seva professió de fisioterapeuta i combina els entrenaments a l’aire lliure amb altres aficions personals com estar amb la família, els amics i la parella.
La meva vinculació amb l’esport es remunta als set anys, quan vaig començar a practicar esquí alpí durant quatre hiverns amb el Club Esquí Granollers. Amb dotze anys, vaig deixar d’esquiar per passar a competir en
BTT en l’àmbit nacional, on em vaig proclamar en diverses ocasions subcampió de Catalunya i essent integrant de la Selecció Catalana vaig arribar a una quarta plaça en una copa d’Espanya.
Va ser als setze anys quan vaig deixar aquest món per a poder avançar acadèmicament (Graduat en fisioteràpia). El 2015, vaig començar a córrer per muntanya, primerament de manera amateur i, poc després, en l’alt rendiment. Per últim, l’hivern del 2016-17, vaig endinsar-me en el món de la competició de l’esquí de muntanya. Tot això sempre combinant-ho amb l’alpinisme i l’escalada.
Pel que fa a l’alpinisme, vaig començar a practicar-lo amb deu anys; coronant el cim més alt de Catalunya i el meu primer tres mil: la Pica d’Estats. Poc després trepitjaria el cim de l’Aneto al Pirineu Aragonès i molts d’altres del Pirineu més occidental. Molts d’ells en hivernal i per diferents vies de dificultat mitjana/alta. Des de llavors, vaig superant-me any rere anys arribant a coronar diversos cims als Alps com el Montblanc o el Cerví per diverses vies de dificultat alta.
Actualment també compto amb dues expedicions a l’Himàlaia (Dhaulaguiri) i Karakorum (Broad Peak).
Al llarg de la setmana, passo entre unes 15 o 20 hores a l’aire lliure fent esport, sempre a la muntanya I segons, els entrenaments que tinc programats pel meu entrenador (Oriol Cardona Coll), intento combinar els diferents esports que practico. La resta d’hores les dedico a la meva professió, la fisioteràpia (que actualment exerceixo) i també a altres aficions personals, estar amb la família, els amics i la parella.
Per a mi, els reptes són experiències de les quals intent aprendre al màxim en cada una d’elles per créixer humanament.
- Albert Villarroya Farrarós
Nascut a Barcelona el 16 de març del 1996.
Actualment resident entre Chamonix i Interlaken. Amant de la muntanya amb tota la versatilitat possible, amb molta experiència als Alps i Pirineus, còmode amb la tecnicitat i l’alçada. Escalades clàssiques en els diferents aspectes: Yeti i Adam et Evi al a nord de l’Eiger, pilier sud de l’Schreckorn, travessa dels Drus en solitari, més de 60 Mont Blancs per les diferents vies, Aconcagua, Cervi, etc. Amb ganes d’explorar nous horitzons amb reptes més alts.
Educat en un entorn elitista, entrenant professionalment a handbol, estudiant física a la Universitat de Barcelona, amb parella i amics a qui estimava em vaig torbar en la situació que no m’agradava la meva vida. Després de diversos intents de canviar.la a casa i retornant als mateixos errors, em vaig adonar que on era capaç de canviar-la, ja que no coneixia una altra manera de viure.
Amb 19 anys vaig decidir marxar de casa amb la idea de fer la volta al món caminant. Vaig volar a la Guyana Anglesa amb la meva motxilla i vaig començar a caminar. Després de 8.000 km dins els brasils i moltes experiències vaig fer autoestop fins a Bariloche, allà vaig conèixer a dos francesos, els quals em van iniciar en el món de la muntanya marxant d’expedició 10 dies a Ushuaia.
Aquella experiència patagònica va canviar-ho tot, ho vaig veure clar, volia fer muntanya, volia escalar. Després de mig any més a la Patagònia vaig comprendre que sabia prou per a fer front a la muntanya com volia, va ser aleshores quan vaig decidir tornar a casa.
Vaig anar directe a Chamonix, el lloc al món on l’alta muntanya és més accessible. Des d’aleshores he estat vivint a la furgoneta movent-me entre Chamonix i Interlaken en funció de les condicions meteorològiques i d’escalada.
Visc literalment per escalar i escalo per viure. No hi ha un dia que no estigui a la muntanya i no pugui gaudir de la naturalesa. Tinc la sort de tenir una gran comunitat d’amics amb qui compartir la muntanya, els quals sempre estan disposats a gaudir de noves aventures.
- Ferran Pérez Rosa.
Nascut a LLagostera (Gironès) l’abril del 1989.
Format en Treballs forestals i manteniment del medi ambient a l’escola Casa Xifra de Santa Coloma de Farners i Tècnic en Treballs Verticals (IRATA) que és la professió que exerceix actualment a Suïssa.
Els meus estudis i activitats exercides fins ara són en gran part el reflex del meu amor a la muntanya i la natura en general, que em produeix l’ànsia per passar la major part de temps possible a l’aire lliure.
Els meus inicis esportius van ser al Club d’Handbol Llagostera i la pràctica del BTT al Club Medina Bicis. Amb 16 anys em vaig iniciar a l’escalada amb els amics del poble i des de fa set anys visc als Alps on practico tant com puc l’alpinisme, l’esquí de muntanya, el ciclisme i el parapent.
Actualment compagino la feina de treballs verticals amb totes les sortides a la muntanya possibles siguin per escalar, pedalar o volar.
- Ignasi Sala Guasch.
Nascut el 4 de gener de 1995 a Sant Andreu, Barcelona.
Graduat en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Actualment resideix a Cardedeu, localitat en la qual porta vivint des dels onze mesos, on treballa com a monitor de lleure en una de les escoles i complementa amb la feina de mecànic de bicicletes a Sant Cugat del Vallès.
Des de ben petit he tingut una gran afició per les bicicletes de muntanya i estar a l’aire lliure, motiu pel qual els meus pares ens portaven a mi i a la meva germana a passar les vacances als Pirineus. Aquest entorn va ser el que a la llarga em va anar despertant un gran interès per la natura i les ganes de passar-hi el màxim de temps possible.
A partir dels disset/divuit anys i gràcies a uns amics comença a prendre’, més seriosament el món de la bicicleta, aquesta motivació per la millora, les constants gener d’explorar entorns nous i el confort i desconnexió que em genera la seva pràctica són el que m’han portat a descobrir altres esports com el trail-running, l’alpinisme, l’escalada i l’esquí de muntanya.
Actualment, i des de ja fa un sis anys, la meva vida gira entorn dels esports que practico i a poder invertir el màxim d’hores possibles a la seva pràctica, sempre compaginant-ho amb la fina i/o els estudis.
Al llarg de la setmana entreno entre 14 i 20 hores, on els esports varien en funció de l’època de l’any i els entrenaments en funció dels objectius que vull assolir.
3. PROJECTE
Amb aquesta iniciativa ens proposem superar-nos i fer un pas més enllà en el món de l’alçada coronant dos dels catorze cims més alts de la terra. Ens motiva trencar l’estigma de l’alpinisme d’alçada en edats joves i volem demostrar que som capaços d’arribar per sobre els 8.000 metres sense oxigen suplementari.
L’equip ha elaborat un calendari d’entrenament previ compost per un seguit d’estades i activitats conjuntes que ens permetrà afrontar el repte amb garanties:
- Stage de tecnificació als Pirineus (desembre 2020) amb diferents objectius:
- Conèixer-nos entre nosaltres
- Realitzar entrenaments de qualitat, simulant les condicions del que serà el nostre gran objectiu.
- Stage de tecnificació als Alps (gener, febrer i abril 2021) amb activitats més tècniques i d’alçada.
- Stage d’alçada als Alps (maig 2021) amb exposició a l’alçada I aclimatació al Massís del Mont Blanc.
- Expedició al Pakistan (Karakorum) l’estiu 2021 on culminarà aquest projecte fent les ascensions al Gasherbrum II primerament i al Gasherbrum I a posteriori.
Aquest projecte es tancarà amb aquesta gran activitat de 60 dies, però el grup continuarà realitzant multitud d’activitats així com treballant en nous projectes per un futur pròxim.
- RETORN
Totes aquelles marques, empreses i col·laboradores que vulguin participar ho faran a canvi d’una campanya de promoció: una extensa campanya de màrqueting que al llarg d’aquests 60 dies, anteriorment a quests i posteriorment a la finalització de l’expedició es realitzarà mitjançant diferents vies:
Un documental. Aquest té la intenció d’apropar al públic la nostra experiència per a poder viure des de prop com s’executa una expedició des del minut zero: tota la dedicació que hi ha al darrer, tot el temps invertit perquè tiri endavant i tot el reportatge esportiu al llarg dels 60 dies d’expedició i els mesos previs.
El documenta tindrà un espai reservat per al reconeixement de totes aquelles marques i empreses que col·laborin amb el projecte.
Quan tornem de l’expedició i recopilem tot el material audiovisual, es publicarà al més aviat possible i es facilitarà a botigues de muntanya, centres excursionistes, i al públic en general.
D’altra banda, hi ha un impacte que és molt més directe i productiu pel que fa a la campanya de màrqueting: les publicacions diàries via xarxes socials com Instagram, twitter o facebook.
Mitjançant les xarxes socials es faran publicacions d’imatges i documents del projecte, amb el compromís que en aquestes publicacions hi haurà el 100% de les vegades el reconeixement de les marques/empreses a través del seu logo i les etiquetes del seu perfil així com el ‘hastags’.
- INVISIBLE TRAINING AMB THE ALTITUDE TEAM
Invisible Training és un centre especialitzat en fisioteràpia esportiva i readaptació esportiva. Dins d’aquesta activitat oferim els serveis de preparació física, nutrició, podologia i medicina esportiva. www.invisible-training.com
Tenim la sort de treballar amb esportistes de tots els nivells i disciplines des de fa molts anys.
Coneixem a l’Albert Villarroya, integrant de The Altitude Team, de la seva etapa com a jugador d’handbol, quan es va lesionar en i el vam ajudar en la seva recuperació.
Malgrat viure fora, no falla en fer-nos a visita al centre per fer una “posada a punt” quan està de visita per Sant Cugat.
Quan ens va explicar el seu projecte The Altitude Team i l’expedició al Pakistan ens vam quedar impressionats per l’aventura a la qual s’enfronten aquest grup de joves i ens vam deixar portar per la seva il·lusió, actitud i motivació sense límits.
Ens van proposar ajudar-los en la preparació física durant els 6 mesos previs a l’expedició i així ho hem fet amb el repte i dificultats que ha suposat donat diversos factors:
- Tots viuen fora i cadascun a un lloc diferent
- Comparteixen esport però alhora entrenen esports diferents entre ells, en condicions diferents i combinant-ho amb feines molt diverses.
Hem fet servir un software de planificació i càrregues d’entrenament, que es diu Training Peaks, per a poder planificar els entrenaments i fer-ne un seguiment.
D’aquesta manera durant aquests mesos hem anat planificant, adaptant i estructurant entrenaments i fent un control de càrrega als integrants del grup combinant:
- Escalada
- Treballs compensatoris i treball de força per evitar lesions i estiraments
- Bicicleta
- Senderisme i carrera
- Esquí alpí